© 2013 All rights reserved.
0

Ruby on Rails editor: NetBeans vs RadRails

Z PHP jsem byl zvyklý na Eclipse, takže jsem pro RoR začal používat RadRails, časem jsem vyzkoušel NetBeans, na který jsem byl zvyklý z Javy.

Aptana RadRails

Aptana RadRails nabízí prakticky vše, co potřebujete pro vývoj aplikací v Ruby on Rails (podporuje Ruby 1.8.x a Rails 2.x). Krom podpory RoR má implementovánu podporu pro HTML, CSS a JavaScript.

Celé vývojové prostředí je postaveno na Eclipse, který jsem používal pro PHP, takže pro mě bylo RadRails jasná volba.

Pokud vyvíjíte na jiné platformě než Windows, limitování nebudete, protože RadRails podporuje platformy MAC, Windows i Linux. Navíc je celá licence editoru pblikována jako Free a Open Source.

IDE samozřejmě obsahuje pokročilé funkce jako doplňování zdrojového kódu, outline, chytré vyhledávání v kódu, možnost jednoduchého refaktoringu a víceméně je celé IDE upraveno primárně pro RoR.

 

Integrovaný RadRails Shell

Prostředí má přímo v sobě integrovaný RadRails Shell, který vám usnadní zdlouhavé psaní příkazů do konzoly a můžete snadno přes kontextovou nabídku udělat co potřebujete.

 

Integrovaný Debugger

RadRails umožňuje ladění aplikací přímo z vývojového prostředí. Pomocí nastavených break pointů můžete ladit aplikaci stejně jako v jiných vývojových prostředích (podobně jako například Zend Studio umožňuje přepnutí do Debug modu).

 

Správa serveru

Výborná je podpora pro správu serveru. Přímo v IDE můžete jednoduše měnit režim serveru, zobrazovat si logovací soubory, outline serveru, apod.



radrails

NetBeans IDE

Po vyzkoušení RadRails jsem vyzkoušel další editor a to NetBeans, který jsem v minulosti používal pro Javu. V té době se mi zdál příliš těžkopádný, ovšem pro RoR je toto IDE výborné.

Stejně jako RadRails je možné jej používat zdarma, což je výborné, navíc stejně jako Eclipse podporuje spoustu dalších programovacích jazyků, takže je možné že jste se s ním již setkali v jiné oblasti.

NetBeans má výborně propracovaný editor kódu, dokáže velmi rychle našeptávat možné funkce, má výbornou podporu pro rename refactoring, skvěle zvládnutou navigaci v projektu (krom stromu projektu dokáže přímo rozdělit projekt podle schématu RoR) a mnohé další funkce.

 

RoR debugger

Podobně jako RadRails obsahuje NetBeans prostředí debugger, kterým je možné ladit aplikace. Navíc umožňuje například ladit soubory, které nejsou součástí projektu nebo připojit debugger ke vzdálenému procesu, který je spuštěný například z příkazové řádky.

 

Ruby Gems Installation Manager

Další výborné zvládnutá věc je Getm Manager, který je integrovaný přímo v IDE. Můžete tak snadno instalovat, odinstalovávat nebo aktualizovat balíčky ve vašem projektu.

 

Propojení s verzovacím systémem

Velkou výhodou je možnost snadného propojení projektu s verzovacím systémem. Po propojení můžete jednoduše sledovat změněné soubory, updatovat si projekt nebo komitovat změny jednoduše z IDE.

 

Správa serveru

Stejně jako RadRails umožňuje NetBeans nastavení a správu serveru, na kterém běží projekt. Můžete server jednoduše spouštět, restartovat, sledovat outline, logy a pod.



radrails

Závěrem

Popsat všechny přednosti obou editorů není samozřejmě možné. Kazdý má své klíčové funkce, které jsou u obou v závěru víceméně obdobné. Oba editory umožňují jak spravovat projekt, tak spravovat server, na kterém běží, nicméně netBeans má přeci jenom něco navíc, a určitě je pro vývoj lepší.

Comments are closed for this page

About
Hi, i am programmer from the Czech Republic. I love web development (Ruby, Ruby on Rails, PHP, Nette) and iOS development (Objective-C, Cocoa).
To cooperate, here is my phone:
+420 608 836