© 2013 All rights reserved.
0

Ruby on Rails: Request log analyzer

Z logu sysému můžeme sice vyčíst spoustu zajímavých informací, ale někdy může být vcelku problém se v nich vůbec vyznat. V takovém případě musíme logy nějakým způsobem analyzovat.

V Ruby on Rails můžete jednoduše použít Request Log Analyzer (http://wiki.github.com/…analyzer/), který za vás logy analyzuje a vypíše vám pouze důležité informace.

K čemu používat Request-log-analyzer

Základní použití je zřejmě jasné. Analyzátoru předhodíme logovací soubor a on nám z něj získá důležité informace. My jsme ve výsledku osvobozeni od toho, zdlouhavě studovat několik dní nepřehledných logů.

využití:

  • Rychlé měření výkonu, a zjištění pomalých částí projektu
  • rychlé použití
  • malé nároky na paměť
  • MIT licence
  • Velká podpora různých logů (Apache, Amazon S3, MySQL, PostgreSQL, Rack, Rails a další.)



analyzer

Instalace

Instalace je velmi jednoduchá, můžete instalovat jako gem:

V seznamu gemů (příkaz gem list) se vám poté musí objevit:

Použití analyzátoru

Základní použití je opět velmi jednoduché. Stačí spustit příkaz request-log-analyzer a jako parametr mu dát cestu k logu.

Logy najdete v adresáři log v rootu projektu. Logy jsou umístěny v souboru development.log, nebo production.log, podle režimu, ve kterém pracujete.

Log analyzer bude logy chvíli zpracovávat, a poté výstup vytiskne do konzole. Tento výpis je vcelku nepřehledný, naštěstí můžeme výpis jednoduše upravit a vypsat do html formátu:

Tím dosáhneme toho, že se vytvoří soubor out.html, ve kterém budou graficky zobrazené statistiky a výsledky celé analýzy v přehledném formátu.

 

Ještě uvedu dva zajímavé parametry, které může request-log-analyzer obsahovat a to je omezení data z logovacího souboru, takže pokud máte například měsíc generovaný log soubor a zajímá vás pouze několik posledních dní, můžete použít:

Tímto vypíšeme statistiky pouze v rozmezí dvou datumů.

Závěrem

Request-log-analyzer toho umí mnohem více, než je uvedeno v tomto jednoduchém příkladu. Více se dozvíte na webu projektu.

Comments are closed for this page

About
Hi, i am programmer from the Czech Republic. I love web development (Ruby, Ruby on Rails, PHP, Nette) and iOS development (Objective-C, Cocoa).
To cooperate, here is my phone:
+420 608 836