© 2013 All rights reserved.
0

Konference: Databázový svět 2008

Minulý týden ve čtvrtek proběhl již šestý ročník nejvýznamnější databázové konference – Databázový svět 2008. Hlavním tématem byly aktuální trendy v databázích.

Tento, již šestý ročník, se uskutečnil v Aula Centrum na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Kapacita auly je až 450 míst a musím říct, že k mému překvapení, byla aula téměř plná.

Na druhou stranu, konference se konala na půdě vysoké školy a chvílemi mi připadalo, že je zde velká koncentrace studentek, které o databázích nevědí vůbec nic, jenom chtějí zabít čas.

sql

Samotný program konference začal kolem deváté hodině, po krátkém úvodním proslovu, přednáškou Petra Maňase z LCS International, který hned po příchodu nastavil úroveň své přednášky dotazem, kolik ze zúčastněných umí napsat SQL dotaz, na téma „ICT a plavba v rozbouřených vodách“.

Jelikož se jednalo o první z řady přednášek, a ještě nebyla znát únava, byla přednáška vcelku zajímavá a pan Maňas se dobře poslouchal.

 

Druhý v pořadí ranního bloku přednášek přišel na řadu Pavel Barták ze společnosti EMC s tématem „Diskové úložiště – klíčová část databázové infrastruktury“. Přednáška byla zaměřena převážně na hardwarovou stránku věci, pro mě ne tolik zajímavá, i když srovnání enterprise SSD disků bylo zřejmě pro většinu zúčastněných zajímavé a poučné.

 

Po krátké přestávce na kávu následovala další, již třetí, přednáška, tentokrát na téma „Business Intelligence jako konkurenční výhoda podniku“ od Jaroslava Šmardy. Přednáška byla zaměřena na jednotlivé oblasti, z nichž některé byly zmíněny podrobněji. Byl brán ohled na problematiku zdokonalování získávání informací a zmíněny rizika, se kterými se můžeme setkat. Přednáška byla sice dobře zpracována, ale pro mou osobu ne moc zajímavá.

 

Na rozdíl od třetí přednášky mě velmi zaujala slova Zbyňka Jankovského z Cleverlance Enterprise Solutions, který mě se svým tématem „Data jsou věčná“ dokonce přinutil přemýšlet, a i když se všemi jeho názory ne všichni souhlasily, určitě byly jeho poznámky a náměty zajímavé (Neustále kvalitnější vývojové nástroje znekvalitňují kód.).

 

Tímto byl uzavřen náročný dopolední blok přednášek a po hodinu a půl dlouhé pauze na oběd jsme byli opět zregenerování na druhou část.

 

Odpolední blok započal Daniel Kutáč z InterSystems s tématem „Vnořená BI: propojováni OLTP a OLAP do jednoho funkčního celku pracujícího v reálném čase“.

Byla to pro mě opět ne moc zajímavá přednáška, ve které byla probírána především technologie Caché, a její využití pro OLAP.

 

Následovala velmi pěkně zpracovaná přednáška ze společnosti Microsoft, kterou zastupoval Michal Hroch – „Jak SQL Server 2008 kopíruje/určuje trendy v oblasti databází“.

Na presentaci bylo představeno nové Kilimanjaro a nově lokalizovaná verze uživatelského nástroje Report Builder 2.

 

„Přínosy moderní databázové platformy pro bezpečnost podnikového informačního systému“ bylo téma další presentace v podání Petra Vrzáka ze společnosti Sefira. Zmiňována byla hlavně Oracle Databáze, tedy vlastní platforma společnosti. Byly zmíněny některé rozšíření a nové možnosti v oblasti.

 

Zajímavá přednáška, na kterou jsem se těšil, a která byla trochu jiná než všechny předešlé, byla přednáška na téma „Aktualni trendy v Open Source databazich“ v podání Zdeňka Kotaly, zástupce OpenSource komunity.

Toto téma přednášky rozpoutalo v následující panelové diskusi zajímavou debatu, při které někteří zastávali Open Source, a někteří naopak odvrhovali, hlavně co se týká technické podpory a ceny.

 

Poslední přednáška měla téma „Zkroťte svá divoká data“ a presentoval ji Martin Pavlík z IBM, u které jsem již bohužel téměř usínal, což určitě nebyla chyba přednášejícího.

 

Po skončení poslední přednášky byla vyhlášena Osobnost roku a Databázový produkt roku, po které následovala zajímavá panelová diskuse.

 

Závěrem

Celá konference byla velmi vydařená a všechny přednášky zajímavé.

Co mi vadilo byl snad je fakt, že většina přednášek byla presentována lidmi z velkých firem, kde není brán velký ohled na finanční stránku, ale spíše na nároky. Několikrát jsem se setkal s tvrzením, že pokud je vyžadován větší výkon, je zbytečné upravovat SQL dotazy nebo nějakým způsobem optimalizovat, ale je lepší koupit lepší a rychlejší hardware.

Každopádně se těším na příští ročník, kterého se, pokud to bude možné, určitě zúčastním.

Comments are closed for this page

About
Hi, i am programmer from the Czech Republic. I love web development (Ruby, Ruby on Rails, PHP, Nette) and iOS development (Objective-C, Cocoa).
To cooperate, here is my phone:
+420 608 836