© 2013 All rights reserved.
2

Vysoká škola: Co mi dá?

O tom, proč vůbec studovat vysokou školu a co mi je vysoká škola schopna do dalšího života dát.

Jeden z důvodů proč studovat vysokou školu je bezesporu vzdělání. Většinou je to důvod hlavní. Další důvod je nerozhodnost, co chce člověk v životě dokázat a tak prostě dál studuje, a oddálí tím tak svou blížící se kariéru.


image

Vysoká škola je institut, který nikoho do vzdělání nenutí a studenti se tak stávají samostatnými a mohou se sami rozhodovat zda studovat budou, či nebudou. Zda budou chodit na, většinou, nudné přednášky, nebo zda se na přednášky „vyserou“ a zkusí ročník projít i bez nutných znalostí a vědomostí z výkladů přednášejících.

Čili vysoká škola o budoucnosti studenta nerozhoduje a nedělá téměř nic pro jeho motivaci, jako tomu je například na střední škole, kde se samotní učitelé snaží žáky do studia nutit někdy až nepřiměřeně a jejich vzdělání jit tak násilím vštípit.

Samostatnost a jednání

Vysoká škole, na rozdíl od předchozího vzdělání, se snaží studenty vychovávat pro jejich budoucnost. Nesnaží se studenty pouze vzdělávat, ale dává jim mnohem víc. Dává jim přesně to, co v budoucnu, kromě vzdělání, budou potřebovat – samostatnost a schopnost jednání s lidmi.

Na vysoké škole hraje především každý sám za sebe, každý má vlastní rozum a každý si musí své vydobýt sám.

Vysokoškolák se setkává na škole pouze s lidmi odpovídajícího vzdělání, odpovídajícího IQ, a od toho se odvíjí také potřeba s těmito lidmi jednat jinak, než například s kamarády v hospodě.

Hned od prvního semestru, od příjezdu na vysokou, je student nucen samostatně uvažovat, musí si vybrat předměty, které chce studovat, musí si vytvořit rozvrh tak, aby mu vyhovoval a celý semestr naplánovat. Na nikoho není brán ohled, a nikoho nezajímá, že nestihnete přejet z jedné budovy školy do druhé. Vaše problémy jsou všem ukradené a vy sami si je musíte vyřešit.

Určitě je to rozdíl od střední školy, kde student pouze následuje svou skupinu, kam byl zařazen, a v této skupině řeší problémy.

Vysokoškolský život

Další věc, kterou vám vysoká dá, je vysokoškolský život v pozici studenta. Pokud studujete v dostatečné vzdálenosti od domova a musíte být v místě studia ubytování, dostává vysoká škola úplně jiný rozměr.


image

Všichni kolem vás jsou plnoletí, nejste vázání žádnými pravidly a můžete dělat cokoli vás napadne. Pokud nekouříte, můžete začít kouřit, pokud kouříte, můžete poprvé zkusit kouřit marihuanu, pokud jste abstinent, můžete si koupit pivo a tak postupně zvyšovat svoje schopnosti a dovednosti, protože na vás nikdo nedohlíží.

Na vysoké škole se dá přežívat dvěma způsoby – na kolejích nebo bydlet samostatně.
Bydlení na kolejích je možnost, pro kterou se rozhodne většina prváků, protože dané město většinou tolik neznají a neumí si najít privát či byt.

Na vysokoškolských kolejích se bydlí velice dobře, protože zde neplatí žádná pravidla. Začínáte poznávat nové lidi, začínáte poznávat nové spolužáky, začínáte si vytvářet novou skupinu přátel.

Výhoda kolejí je určitě v tom, že je na jednom místě koncentrována spousta studentů se stejnými problémy jako máte vy. Je určitě jednodušší zde najít požadované informace hlavně ohledně studia a podmínky pro užívání si jsou zde mnohem lepší.

Druhá možnost bydlení – mimo koleje, přijde většinou až ve druhém ročníku, kdy pochopíte, že vysoká škola není pouze o mejdanech, chození po hospodách či diskotékách a vracení se nad ránem, ale je taky o studiu a na kolejích se studuje dost těžko.

V bytě, či na privátu, jste vlastními pány. Sami určíte, v kolik hodin bude klid na učení nebo naopak zavoláte kámoše a odvážete se. Samozřejmě s bydlením mimo koleje musí být upraveno i vaše chování a není možné aby jste si například o půlnoci vytočili reproduktory na max.

Vzdělání

Důležitou věcí, kterou na vysoké škole získáte, je bezpochyby vzdělání. Vzdělání je k nezaplacení a kvůli němu studujete. Přišli jste si sem pro titul a bez něj neodejdete.


image

Bohužel opak je pravdou a na většině škol si toto studenti uvědomují až příliš pozdě.

Kritický ročník na škole je ve většině případů hned ten první, což lze pozorovat i z logiky školy, kdy do prvního ročníku nabere stovky studentů, které postupně vyfiltruje.

Když vám někdo bude tvrdit, že po prvním ročníku sám odešel, tak mu nevěřte. Vždycky to tvrdí studenti, kteří nezvládají studium a jsou vyhozeni za nedostatek kreditu.

Jako prvák si užíváte to nové, tu volnost studia, a neuvědomujete si, že bez učení to asi nepůjde, až po první zkoušky, a pozdě si uspořádáte žebříček hodnot.

Každopádně, když přežijete prvák, zvyšují se šance, že školu dokončíte a svůj titul nakonec dostanete.

Závěrem

V dnešní době bez vysoké školy a bez titulu člověk v praktickém životě moc neznamená. Se vzděláním se otevírají nové možnosti a naskytují se nové příležitosti, a to je to, co vám vysoká škola dá do života, kromě nezapomenutelných zážitků.

Comments are closed for this page

Mě se titul hodil zatím jenom na pohotovosti. Po otázce "Co se vám stalo, pane magistře?" se mnou zacházeli slušněji než bez této otázky. Žádného mého zaměstnavatele ani obchodního partnera titul dosud nezajímal.

Ale souhlasím s tím, že vysoká školo toho člověku dá opravdu hodně (a to jsem ani nebydlel na koleji).

Vysokou školu vidím jako cestu, ne jako cíl.
To předně. Cestu k profesionálovi, který dokáže vést svůj tým. Motivovat, být tvůrčí, nalézat nové cesty řešení. Člověka vybaveného dovedností komunikovat se schopností přijímat nové názory, nejenom vlastní.
Ale většina VŠ vzdělaných se spokojí s titulem a komunikaci omezí na "sobě rovné" jedince. Tak váhám, zda jde o rozšíření obzoru nebo ne.

About
Hi, i am programmer from the Czech Republic. I love web development (Ruby, Ruby on Rails, PHP, Nette) and iOS development (Objective-C, Cocoa).
To cooperate, here is my phone:
+420 608 836