© 2013 All rights reserved.
2

Jonathan James

Jonathan James byl první mladistvý američan, odsouzený za zločiny spáchané v počítačové kriminalitě. Tomuto hackerovi se podařilo mimo jiné nabourat systém NASA a docílit škody na softwaru v hodnotě 1.7 milionu dolarů.

Jonathan James, alias c0mrade, byl první mladistvý odsouzený ve Spojených státech za zločiny na poli kyberkriminality.

jonathat james

James se narodil dne 12. prosince roku 1983 a již ve svých 15 letech spáchal první trestný čin. Odsouzen a poslán do vězení byl v 16 letech.

Jako hlavní cíl svých útoků si vybíral hlavně high-profile společnosti, do jejichž systémů se nabourával, jak on tvrdil, převážně „za účelem studia“.

První přestupky

Mezi 23. srpnem a 27. říjnem roku 1999 se James několikrát naboural do systémů velkých společností jako například BellSouth (Americká telekomunikační společnost) nebo školního systému Miami-Dade.

Do napadených počítačů instaloval backdoors nebo sniffery aby mohl sledovat jejich komunikaci a získávat z počítačů data v podobě citlivých emailů, uživatelských jmen a hesel zaměstnanců.

Tímto počínáním, které se zprvu jevilo jako legrace, si začínal postupně získávat pozornost federálních agentů.

NASA

Bohužel James nezůstal pouze u nabourávání se do serverů velkých společností, ale podařilo se mu získat přístup do systému NASA.

Tyto útoky nastaly ve dnech 29. a 30. června roku 1999 a byl odcizen software, který zabezpečoval vesmírnou mezinárodní stanici. Systém mimo jiné reguloval teplotu na stanici, staral se o vlhkost vzduchu nebo filtrování kyslíku.

Podle vyjádření NASA měl software hodnotu 1.7 milionu dolarů a po jeho odcizení bylo potřeba na několik týdnů odstavit obslužné počítače. Obnova a kontrola systémů stála NASA 41 000 dolarů.

Nicméně James nebyl schopný získaný zdrojový kód ani zkompilovat, a na svou obhajobu uvedl, že zdrojový kód který viděl byl mizerný a určitě ne v hodnotě 1.7 milionu dolarů.

Zatčení

Zatčení mladíka proběhlo 26. ledna roku 2006 asi v šest hodin ráno agenty ministerstva obrany.
Obviněn byl o šest měsíců později ze dvou přečinů v počítačové kriminalitě.

Jako trest dostal šest měsíců ve vězení, poté byl propuštěn na podmínku až do svých osmnácti let.

Podle vyjádření právníka by zletilý dostal trest odnětí svobody minimálně na dobu deseti let.

Metody vnikání

Pro získání přístupu používal software nmap, pomocí nějž zmapoval porty. Pro vniknutí využil doposud neznámé chyby v aplikacích, které sám odhalil.

Do počítačů dále instaloval sniffery, pomocí nichž získával další hesla a další přístupy.

Backdoor neboli zadní vrátka. Jde o vytvoření metody, využívající bezpečnostní díru, pomocí niž útočník získá přístup k systému.
Sniffer program na odposlech internetové komunikace, používaný k získání hesel
Port určuje službu, která na počítači běží.

Comments are closed for this page

Docela fajn typek..Jen at to tem blbym Amikum nanda:)

# spear: moje řeč, neměl se držet při zdi a rodnou jim něco sundat z oběžné dráhy…

About
Hi, i am programmer from the Czech Republic. I love web development (Ruby, Ruby on Rails, PHP, Nette) and iOS development (Objective-C, Cocoa).
To cooperate, here is my phone:
+420 608 836