© 2013 All rights reserved.
1

Paragliding – první let

Paragliding je letecký sport, při kterém se k pohybu využívá padákový kluzák. Pilot, na rozdíl například od letadla, přichází do přímého kontaktu s okolním prostředím a může si tak let vychutnat naplno.

Naskytla se mi možnost vyzkoušet si paragliding a byl to super zážitek. Letět ve výšce několika desítek metrů volně nad lesy a domy je opravdu lepší než let v letadle.

paragliding

Jde se lítat

Na cestu jsme vyrazili jako pětičlenná skupina autem. Již před odjezdem bylo rozhodnuto kam se pojede lítat – kopec Velký Lopeník v Bílých Karpatech.Kvůli větru bylo ovšem místo změněno na kopec Mikulčin vrch, který je kousek od Lopeníku a kam jsme dorazili kolem poledne.

Na místě samotném už čekala skupina lidí , všichni vybaveni obrovskými batohy s výbavou. Všichni se tvářili důležitě a sledovali vítr, který se jim zdál, usuzuji dle jejich dialogu, příliš silný a lítání v takových podmínkách ne příliš bezpečné.

Už jsem se bál že nakonec možná ani nepoletíme, ale všechno dopadlo dobře a i přes asi ne úplně příznivý vítr se nakonec lítalo.

Lítání

Samotné základy ovládání padákového kluzáku nejsou tak moc složité, ovšem i tak musí pilot přesně vědět co dělá a soustředit se na řízení. Musí zvldádat základy mechaniky letu, letecké předpisy a hlavně alespoň základy meteorologie, kterou při letu využívá.

Na celém lítání je asi nejtěžší, což usuzuji dle počínání ostatních, se dostat do vzduchu a nakonec přistát, což přinejhorším zařídí gravitace.

O letu v padáku jsem neměl nikdy ucelenou představu a před mým prvním letem jsem tudíž vůbec netušil co mě čeká.

Všechno bylo nakonec jednodušší než jsem si myslel a než jsem se nadál už jsem letěl.
Startovali jsme ve svahu čelem proti větru, kde se padák asi po dvoumetrovém rozběhu lehce vznesl a začal mírně stoupat. Nekonalo se žádné škubání ve větru, ale k mému překvapení letěl padák velice lehce a mírně.

Před odletem jsem byl navlečen do batohu, který se připnul k padáku a který slouží při letu jako sedačka. Ve vzduchu se stačilo jenom několika pohyby do sedačky dostat a celý let byl tak velice pohodlný, kdy jsem si připadal jako by jsem seděl v měkkém křesle ve výšce několika metrů nad okolní přírodou.

Let nejde srovnávat například s letadlem. Při letu neslyšíte otravný motor, nebo se nedíváte z kokpitu kabiny přes sklo. Docházíte do přímého kontaktu s přírodou, můžete sledovat lesy, domy a lidi pod vámi, vychutnáváte si vítr nebo sledujete pohyby padáku ve větru. Můžete letět dolů do výšky několika málo metrů nad stromy nebo se dostat do výšky několika stovek metrů až vysoko na oblohu. Všechno záleží na pilotovi a samozřejmě počasí.

Komunita lidí kolem paraglidingu

Mile mě překvapila komunita lidí, kteří se kolem paraglidingu pohybují. Nejednalo se o puberťáky, kteří by se předháněli v dovednostech a v padácích se předváděli, ale většina vypadala rozumně a snažili se navzájem si pomáhat.

Když tedy někomu nevyšel start a zamotali se mu lana na padáku, nedočkal se výsměchu ostatních, ale vždycky se našlo několik lidí, kteří bezeslova přiběhli a pomohli mu padák znova natáhnout, lana rozplést a popřípadě vzlítnout.

Stejně tak nebyl problém si vypůjčit cizí padák, nebo si jednoduše domluvit odvoz po přistání zpět na louku, kde se startovalo.

Bezpečnost a paragliding


paragliding

U paraglidingu, vice než u jiných sportů, musí být brán ohled na bezpečnost pilotů. Před plachtěním musí pilot zkontrolovat padák, musí se přesvědčit, že nemá zamotaná lana.

Pilot na sobě musí mít minimálně helmu, která by utlumila případný pád a každý pilot musí mít záložní padák, pro případ, že by se něco stalo.

Ve vzduchu si pak musí dávat pozor na okolí, protože většinou není jediný kdo právě lítá.
Nicméně mi paragliding přijde jako docela bezpečný sport i když to na první pohled tak možná nevypadá.

Při našem lítání jsme měli několik drobných nehod, ale nic vážného se nestalo.

Závěrem

Paragliding je opravdu zajímavý sport a jsem rád že jsem si jej vyzkoušel a pokud by byla možnost letěl by jsem znova.

Comments are closed for this page

Nějak jsi zapoměl napsat, že jsi pravděpodobně letěl na dvoumístném padáku s někým zkušeným, jinak to zní jako kdyby se kdokoliv mohl připnout k padáku a letět sám 🙂

About
Hi, i am programmer from the Czech Republic. I love web development (Ruby, Ruby on Rails, PHP, Nette) and iOS development (Objective-C, Cocoa).
To cooperate, here is my phone:
+420 608 836