© 2013 All rights reserved.
1

Létání: L-13 SE Vivat

Letadla, letadla, letadla, aneb jak si zpříjemnit nedělní odpoledne. Let letadlem je opravdu krásný zážitek, hlavně když se k tomu přidá příjemné počasí, zajímavá krajina a historky ostříleného pilota.

Původní záměr nedělního odpoledne byl let ve větroni, bohužel nám tento plán nevyšel, ale i tak se nedělní odpoledne vydařilo.

Pro tento záměr jsme si vybrali veřejné vnitrostátní letiště 3 kilometry od Kyjova, které se nachází v TMA Brno.

Na tomto letišti se volně nekonají lety pro veřejnost, ale všechno záleží na domluvě s některým z pilotů, které na letišti potkáte.

Původně jsme sem přijeli kvůli tomu, abychom si vyzkoušeli let ve větroni. Větroně ale bohužel nebyly kvůli nepřízni počasí vůbec vytažené, a proto jsme si domluvili alespoň let ve vivatu L-13 SE. Let to byl parádní hlavně díky příjemnému pilotovi.

O letadle: L-13 Vivat

vivat l-13 se

Motorizovaný kluzák L-13 SE Vivat je dvoumístný, celokovový hornoplošník se sedadly vedle sebe. Má zatahovací podvozek, řiditelné záďové kolo a opěrné zatahovací podvozky na koncích křídel.

Kluzák je vybaven motorem Walter Mikron IIIS a pevnou dvoulistou vrtulí V2.

Průběh letu

Po domluvě s pilotem jsme se odebrali na přistávací plochu, kam zanedlouho přijelo i naše letadlo.
Ve stručnosti mi bylo vysvětleno jak si do letadla správně sednout, nasadil jsem si pásy a let mohl začít.

Letadlo se nejprve líně rozjelo po startovací dráze a než jsem se nadál bylo ve vzduchu. Nyní jsem si konečně mohl vychutnat pohled z ptačí perspektivy, který byl nádherný.

Letěli jsme nad Milotice, kde jsem si mohl z výšky prohlídnout Milotický zámek a okolní krajinu.
Během letu se mi dostalo stručného vysvětlení jak se letadlo řídí, a konečně přišel okamžik, kdy jsem mohl sáhnout na knipl letadla, natáhnout nohy na pedály a řízení si na vlastní kůži vyzkoušet.
Letadlo reagovalo opravdu krásně a v mých rukou možná i k prvnímu zděšení pilota až moc rychle, kdy jsem kniplem pohnul směrem od sebe a letadlo se nebezpečně naklonilo směrem dolů.

Let to byl krásný hlavně díky krásné krajině, nad kterou jsme letěli.

Závěrem

Pokud to nemáte daleko do Kyjova, mohu vám toto letiště doporučit. Příjemní lidé, příjemné ceny, příjemný let.

Comments are closed for this page

ahoj, co přesně znamená příjemné ceny? kolik stojí hodina letu Vivatem?

About
Hi, i am programmer from the Czech Republic. I love web development (Ruby, Ruby on Rails, PHP, Nette) and iOS development (Objective-C, Cocoa).
To cooperate, here is my phone:
+420 608 836