© 2013 All rights reserved.
1

Launchy 2.00

Zapomeňte na nabídku start a využijte rychlejšího spouštění aplikací, hledání dokumentů či otevírání webových stránek pomocí jednoduché free utility.

Launchy je opravdu jednoduchá free utilita, která vám umožní efektivněji a rychleji otevírat programy nebo třeba dokumenty ve vašem počítači.


launchy image 1

Tento program, který je již ve verzi 2.0 je opravdu jedna z nejužitečnějších a mnou nejčastěji využívanějších programů, které mám na počítači nainstalovány.

Dlouhou dobu jsem využíval verzi 1.0, která sice fungovala bez problémů, ale novější verze nabízí určitá rozšíření.

Jako klíčová vlastnost programu je otevírání aplikací v systému Windows bez jakéhokoli klikání a hledání v nabídce start nebo na ploše. Program si ihned po nainstalování zaindexuje všechny zástupce na ploše a v nabídce start (C:ProgramDataMicrosoftWindowsStart Menu), které ve vašem systému používáte. Díky tomu vám může tyto programy snadno postupným psaním nabízet.

Výborná vlastnost programu je to, že si pamatuje, které aplikace nejčastěji spouštíte a ty vám potom nabízí na prvních místech.

Spouštění programu

Přímo v nastavení Launchy je možnost spouštění ihned po startu Windows, takže s programem můžete neustále pracovat. Samotný program je v systému v pozadí, ale můžete jej kdykoli rychle aktivovat.

Pro aktivaci je defaultně po instalaci nastavena klávesová zkratka ALT + Mezerník. Po aktivaci stačí pouze postupně psát název programu, který chcete spustit a Launchy vám samo bude nabízet
možnosti.

Základní nastavení programu

Po prvním spuštění je dobré si nastavit adresáře pro indexaci, což uděláte v nastavení v záložce Catalog, kde stačí vybrat adresáře pro indexaci.

Ve stejné záložce dole můžete ihned adresáře přeindexovat a sledovat počet indexovaných souborů.
V dalších záložkách můžete nastavovat například průhlednost ve Windows (Opaqueness) nebo změnit skin (vzhled) programu.

Rozšíření

Program má ve verzi 2.0 několik užitečných rozšíření, která můžete aktivovat nebo deaktivovat v záložce Plugins v nastavení programu.

První z nich je Weby. Jedná se o rozšíření, které navíc přidá mezi indexované programy webové stránky z webového prohlížeče.

Druhé rozšíření Calcy přidá do programu možnost využívání kalkulačky. Kalkulačku použijete pouhým psaním matematických příkladů. Výhodou je, že ihned dostáváte výsledky vyhledávání.


launchy image 1

Třetí a poslední rozšíření je Runner, který umožní nastavit si vlastní zkratky příkazů pro určité programy.

Závěrem

Pokud program nepoužíváte, nebo používáte starší verzi, určitě stojí Launchy 2.0 za vyzkoušení. Oproti verzi 1.0 obsahuje několik doplňků, umožňuje otevírat například webové adresy, nebo vytvářet vlastní příkazy pro vyhledávání.

Comments are closed for this page

Hlavní, co je pro mně fakt nejužitečnější na této verzi oproti předchozí, je kompatibilita s OS Windows Vista, což mi ve starém Launchy nechtělo najít složku s Nabídkou start. A teda má to i plno jiných výhodných utilitek 🙂

About
Hi, i am programmer from the Czech Republic. I love web development (Ruby, Ruby on Rails, PHP, Nette) and iOS development (Objective-C, Cocoa).
To cooperate, here is my phone:
+420 608 836