© 2013 All rights reserved.
4

Dell Inspiron 1526

Konečně se mi dostal do rukou nový DELL Inspiron 1526. Procesor AMD, krasny design, ergonomická klávesnice, TrueLife WXGA+ display.

Po několika problémech konečně přišel objednaný Dell Inspiron a vůbec mě nezklamal.

dell inspiron 1526

Objednaná konfigurace

Notebooku je určen pro holku, která jej bude používat pouze na internet, MP3, kancelářské věci a filmy. Z toho se taky odvíjí konfigurace notebooku.

Řada 1526 na rozdíl od 1525 obsahuje procesory AMD. V objednaném notebooku se skrývá a notebook pohání Turion 64 X2 TL62 (2.1Ghz, 1MB) v kombinaci s Memory Dual-Channel 2048MB (2×1024) 667MHz DDR2 SDRAM na operačním systému Windows Vista.
Při objednávání byl kladen důraz taky na HardDisk, kdy jsem chtěl aby měl 7200 otáček, čili 120GB (7.200rpm) SATA Hard Drive.

Samozřejmostí je Wifi karta, v tomto případě se jedná o Dell™ Wireless 1490 802.11a/b/g Mini-PCI Card EUR a bluetooth Dell TrueMobile 355 internal Bluetooth.

Jako „zobrazovací zařízení“ byl zvolen Display 15.4″ Widescreen WXGA+ (1440×900) with TrueLife, který je pro holku snad dostačující a vlastně Dell do tohoto modelu ani lepší display nenabízí. A nakonec grafická karta Intel® Graphic Media Accelerator X3100.

Samozřejmostí je u Dellu záruka ve formě 2 Year Hardware Support – Next Business Day, která je nejlepší co může být. Právě záruka byla jedním z hlavních argumentů, proč právě Dell a ne některá z tuzemských značek.

Design notebooku

Po stránce zpracování není Dellu moc co vytknout. Samozřejmě se pohybujeme v určité cenové kategorii, za kterou byl notebook pořízen, takže jsem ani nečekal kovovou konstrukci, ale i tak jsou zde tvrzené plasty, které snad něco vydrží.

Jak jsem již psal, notebook bude pro holku, takže se od toho odvíjela i barva Ruby Red, která mě samotného překvapila. Notebook vypadá opravdu nádherně.

Ergonomie klávesnice

Klávesnice a display jsou dvě věci, na které já beru ohled při objednávání notebooku. Vždyť právě s těmito dvěma periferiemi budete docházet do styku při každé práci na notebooku.

Klávesnice u Dellu mě opět nezklamala a například oproti mému FS je naprosto někde jinde.

Nabízí samostatné klávesy pro PgUp, PgDown, Home, End a podobně, které jsou umístěny na pravé straně.

klavesnice

Jediná výtka by mohla směřovat k malému enteru, ale to je věc názoru a zvyku.

Display

TrueLife od Dellu jsem měl na svém bývalém Inspironu v rozlišení 1680×1050 a musím říct že to byl nejlepší display jaký jsem kdy na notebooku používal. Ani 15.4″ Widescreen WXGA+ (1440×900) with TrueLife mě nezklamal.

Opět je display krásně podsvícený, nejsou zde žádné vadné body a nebolí z něj oči, takže můžu doporučit.

Ovládací prvky, vstupní a výstupní porty

Ovládací prvky jsou na tomto modelu řešeny podobně jako na některých HP dotykovýmy tlačítky, což vypadá dost elegantně.

Dále 1526 nabízí spoustu vstupních a výstupních portů jako:

  • USB 2.0 (4)
  • Integrovaná sít 10/100 LAN (RJ45) a modem s rychlostí 56 kb/s (RJ11)
  • IEEE1394a
  • Čtečka paměťových karet 8v1
  • Výstup VGA video a S-Video
  • Videovýstup HDMI s vysokým rozlišením
  • 1 slot pro ExpressCard (54 mm)
  • Integrovaná dvojice digitálních mikrofonů
  • Dvojitá zdířka pro sluchátka
  • Mikrofonní zdířka

Zvuk, výdrž baterie

Reproduktory jsou na notebooku dost výkonné a hrají opravdu pěkně (samozřejmě v poměru s jinými notebooky) na rozdíl například od již zmiňovaného FS.

Baterie je v notebooku pouze 65 W, takže výdrž kolem 4 hodin provozu, což ovšem závisí i na jiných faktorech jako je podsvícení displaye, Wifi, Bluetoth, apod.

Závěrem

Pokud zvažujete koupi nového notebooku, určitě můžu tento model doporučit. Cena není vysoká a přeci jenom za zaplacenou cenu dostanete kvalitně zpracovaný notebook.

Dalším argumentem je Next Bussines Day záruka, která je v ceně zdarma zahrnuta a tudíž je bezkonkurenční.

Comments are closed for this page

Co se mi na tomto modelu nelíbí (a má to tak myslím hodně notebooku) jsou dva USB porty nad sebou. Když je notebook opravdu nízký (plochý), tak jsou USBčka blízko u sebe a pokud do jednoho zastčíte myš s objemnější přípojkou a do druhého tiskárnu (dejme tomu že taky objemnější), pak už se vám tam nic jiného nedá, protože to do těch dalších dvou USB portů prostě nedostanete z nedostatku místa. Další nevýhoda (co se nelíbí osobně mně) je, že nemá žádné "zarážky" (zobáčky), které by se zacvakly při sklopení displaye. Je to řešeno nějakou pružinou nebo co…. Ale jinak je opravdu vynikající (jak vzhledově, výdrží baterie, tak i hardwarově).

kamo co sa tyka klavesnice na dell to je navcasi shit, podobne lacne kusky znamy vyrobca ELITE alebo ECS a pod. kukni obrazok, ze sa nejako moc podobaju, http://mstanik.atknet.sk/wp-content /uploads/2007/02/ecs-g320-celkovy-p ohlad.jpg

a este to usporadanie insert, home atd, pozri na http://mstanik.atknet.sk/flog/2007_ 03_31%20HP%20NX%207400/IMG_3942.jpg , u HP NX 7400, a celej tej rady businnes potebookov to je skvele usporadanie, insert a spol hore mierne vytracaju, sipky dole tiez v style PC klavesnice,

a ak ma dell klalitne plasty, no diki, su to rovnake plasty ako ten ECS, co je hadam najlacnejsi notebook, vsetko shit made in china,

aj ten hp nx 7400 je made in china, ale plasty tuhe, je to proste HP

spracovanie dellu je blbe uz kvoli tomu, ze kazdy notebook ma individualnu konfiguraciu, a nic sa nevyraba v hromadnych seriach

ps: zvacsi si textarey na komentare 🙂

Tvrzeni ze dell je "nejvetsi shit" je dle me prehnane.
Samozrejme se pohybujeme v urcite cenove kategorii ve ktere jsem tento notebook hodnotil.
Tve tvrzeni je urcite prehnane. Nevim jaky jsi mel notebook od Dellu, ale ja jsem si konkretne na klavesnici nemohl u dellu nikdy stezovat.
Samozrejme rozlozeni klavesnice muze delat problemy, protoze tohle je hlavne o zvyku.
Me osobne vyhovuji klavesy na prave strane, tak jako tomu je u tohoto dellu.
Nicmene na svem 6400 jsem mel usporadani s klavesani Del, PgUp, PgDown, … vpravo nahore, takze vim o cem pises.
Nicmene jak jsem psal, zalezi to hlavne na zvyku.

Ehm dovolte mi také vyjádřit zde názor na svůj notebook, mě se líbí!! 🙂 je takový pěkný červený, lehký, maličký, a co se týče marzova problému se zobáčky, ze začátku mi to taky vadilo, spíš jsem na to nebyla zvyklá ale teď shledávám výhodu v tom, že se dá otevřít třemi prsty. Na všem hledám pozitiva 🙂

About
Hi, i am programmer from the Czech Republic. I love web development (Ruby, Ruby on Rails, PHP, Nette) and iOS development (Objective-C, Cocoa).
To cooperate, here is my phone:
+420 608 836