© 2013 All rights reserved.
5

„VE STOPĚ VALAŠSKÉ ZIMY 2008 – Memoriál Josefa Sláčíka“

Ve stopě Valašské zimy je amatérská automobilová soutěž, která se každoročně koná v lednu ve Vizovicích. Pořádající organizací je AVZO TSČ ČR, ZO Vizovice.

V sobotu 26.ledna se konal již 33. ročník, dnes už populárního závodu „VE STOPĚ VALAŠSKÉ ZIMY“. Závodu se tentokrát zúčastnilo, podle startovací listiny, 130 závodníků. Letos jsem si ji rozhodně nechtěl nechat ujít.

Budík se mě snažil probudit už něco málo před šestou, ale marně. Probral mě až kamarádův telefon, kdy mi bylo sděleno, že už jsou na cestě a za několik málo minut dorazí před náš barák, což mě
teprve dokázalo zvednout po necelé hodině spaní z postele.


valaska

Základem každé Valašky je teplé oblečení, jelikož je jasné, že se bude několik hodin stát na mrazu. Takže v rychlosti teplé kalhoty, dvoje ponožky, triko, další triko, svetr, bunda, koupelna a jede se směr Vizovice!

Silnice byly prázdné a cesta až do Vizovic bezproblémová. I když jsme si jednou nechtěně trochu zajeli, ale nakonec jsme to našli, díky našemu řidiči, který si údajně pamatoval cestu. Přitom jsme přijeli z jiné strany než minule, ale budiž.

Hned po příjezdu začala ranní rozcvička, když jsme zjistili že musíme jít asi 2 Km pěšky cestou, která vedla celá do kopce. Cestu lemovali louky s pasoucími se krávami (oplocené dráty pod proudem, ouou), ale nikde nebyl vidět žádný sníh.

Asfaltová silnice, jakožto závodní dráha, která by měla být správně pokryta vrstvou ledu a sněhu, aby to lépe klouzalo, byla bohužel suchá, jenom místy se objevovali namrzlé, několikametrové úseky.

Vyhlídli jsme si místo v nepřehledné zatáčce a čekali na start prvního závodníka, konečně se přihnal a my jsme si mohli vychutnat vůni benzínu a pneumatik.

Rally

Vozidla byla rozdělena do tří skupin: pohon přední nápravy, pohon zadní nápravy a pohon čtyř kol. Samozřejmě v tomto pořadí taky startovali, aby si pořadatelé udrželi diváky. I když se mi zdá, že letos zase jich až tolik nebylo. Možná tomu pomohlo i pěkné počasí, které se k Valašce prostě nehodí.

I přes to, že byly silnice suché a nehrozilo moc nehod, se bylo na co dívat.

Jelikož se jedná o amatérskou rally, bylo to poznat i na autech závodníků (tohle dělá Valašku Valaškou). Jezdilo se snad vším co má kola. Na startu se objevil například Trabant 601, Škoda (1000 – 135), Favorit, Felicie, Peugeot 106, 205, Clio, Civic.

Ovšem mohli jste vidět i vozy jako Toyota Celica, Subaru Impreza nebo Mitsubishi Lancer.

Samotný závod mě trochu zklamal. Auta projížděli zatáčky až moc hladce, nevyjížděli z vozovky a nestávali se nehody. Pro závodníky určitě plus, ale žádná show pro diváky.

Lidé, diváci

Lidí letos asi nepřišlo tolik jako minule, ale i tak byly krajnice vozovky už od ranních hodin obskládané nedočkavými tvářemi, hořícími ohni a hromadami alkoholu, který je v takové zimě potřeba.

Auta startovala v dost krátkých intervalech, takže se bylo pořád na co dívat.


valaska

Celkově vzato byla letošní Valaška fajn. Závodníků se na startu sešlo dost, bylo se na co dívat, jenom škoda toho sněhu.

Comments are closed for this page

opravdu moc skoda ale je fajn ze se nic nestalo.mi se osobne nejvic libil ten modry minik a dokonce dostali cenu za nejsympatictejsi zavodku.gratulujeme!!!

Taky jsem rad ze se nic nestalo. To jo, ale preci jenom kdyz je snih tak je to vetsi sranda.
Staci srovnat videa z minuleho roku a z tohoto roku. 🙂

Letosni rocnik byl dobry,ale kdyz sem tam byl predloni,tak se to nedalo srovnat.Ten snih tomu proste daval vetsi stavu.I divaku sem mi tam letos zdalo min,ale i tak sem s letosnim rocnikem spokojen.

Pamatuju si předminulý rok, když jsem tam byl, jak byl sníh. Auta sem tam hupsla do hromady a diváci je museli vytláčet. Sem tam někdo chytnul takové malé hodinky…. No prostě sranda, nikomu se nic nestalo a všichni se pobavili. Sice jsme trochu promrzli, ale za ten zážitek to stálo. Ale když to srovnám s "Praha rally sprint", tak Praha jasně vede. Lepší auta, větší rychlost. I když se to nejezdí na sněhu, stojí to za to. Taky ta profesionalita řidičů (od toho odvozeny i auta) je trochu lepší.

čauky, kdybyste měl někdo fotky nebo video červené delty integrale st. č. 102, tak prosím o zaslání na mail, popř se v mailu dohodnem na jiném předání, díky Jirka

About
Hi, i am programmer from the Czech Republic. I love web development (Ruby, Ruby on Rails, PHP, Nette) and iOS development (Objective-C, Cocoa).
To cooperate, here is my phone:
+420 608 836