© 2013 All rights reserved.
1

České úřady melou pomalu, hodně pomalu

Každý určitě zná to nesmyslné chození po úřadech, kdy po strávených několika hodinách odcházíte z budovy úřadu maximálně tak se zvýšeným tlakem a zničeným sebevědomím.

Myslím si, že to není moc odvážné tvrzení, když napíši, že české úřady jsou sakra pomalé a hlavně otravné. Určitě každý zažil únavné chození od přepážky k přepážce, čekání na pořadová čísla,
office
vyplňování formulářů, které vede nakonec stejně pouze k získání dalších formulářů nebo potvrzení, či povolení jenom pro to, aby nakonec mohl odejít z dané budovy s jedním potvrzením a zkaženým dnem.

Když už musím jít vyřizovat jakoukoli věc do podobných prostor, vždycky se na to psychicky připravuji.

Například nedávno jsem žádal o výpis z rejstříku trestů, který jsem nutně potřeboval co možná nejdříve a který dle paní úřednice měl přijít do 10 dnů poštou. Nebyl úřední den, takže jsem musel na poštu koupit 50 Kč kolek, s tímto kolkem zajít na městský úřad, vyplnit žádost a tuto žádost nechat odeslat do Prahy. Od odeslání žádosti by měla být doba vyřízení 10 dnů, ovšem protáhlo se to na 33 dnů, prej kvůli vánocům a nedostatku úředníků přes toto období. Mě ale jako občana nezajímá, že úředníci, kteří jsou placeni ze státního rozpočtu, z rozpočtu, do kterého já jako občan české republiky přispívám peníze, mají vánoční dovolenou v pracovní dny přes vánoce.

Czech point (Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál)

Konečně někoho napadlo, že pro vyřízení jednoho problému by možná občan nemusel obcházet několik úředních budov a shromažďovat x povolení, ale že by se mohl udělat centrální národní terminál, ve kterém by se všechny informace shromažďovaly a který by byl schopen nabídnout informace na počkání bez složitého ověřování. Konečně by mohl být vyřešen problém byrokracie v tomto státě.

Konečně je tento program zaveden na více místech české republiky a konečně se k němu může dostat i veřejný občan (samozřejmě ne osobně, ale pomocí příslušné osoby). Problém ve vztahu občan vs. veřejná zpráva je tak zčásti zažehnán.

Ovšem stále zde zůstává problém ve vztahu občan vs. úředník.

Problém je v systému, ale problém je i v lidech

Úředníci jsou lidi, kteří by měli být schopni plně zastat svou funkci, do které jsou nasazeni. Měli by znát problematiku této funkce, měli by být schopni rychle řešit problémy v jejich oddělení.

Pokud narazíte na starší paní, která je v daném úřadu zaměstnána již delší dobu, tak problém není. Problém nastane až v případě, kdy otevřete dveře od kanceláře a za stolem sedí mladá slečna, kdy je to sice příjemný pohled, ovšem většinou složité jednání.

Tyto mladé slečny, popřípadě paní, které vystudovaly ekonomickou střední školu a nemají kam jít, protože by je nikdo nezaměstnal, zaměstná stát.

Takováto úřednice je posazena do své kanceláře, ale svou funkci plnit neumí.

Mám několik nemilých zkušeností, kdy přesně takovéto slečny nedokáží vyřešit problém a tím prodlužují váš drahocenný čas.

Nedávno jsem byl u přestupkové dopravní komise, kde jsem dostal pokutu 500 Kč. Placení probíhá v pokladně, kam jsem přišel a slečna mi hrdě sdělila, že je zde první týden a absolutně netuší jak má vypsat doklad o zaplacení. (?)

Takže začalo složité obvolávání a svolávání dalších mladých slečen, kterých se sešlo na pokladně 5. Všechny dumaly nad tím, co napsat do kolonky pro předmět. Cca po půl hodině se ta hlavní káča rozhodla, že to nebude protahovat a napíše tam „dopravní přestupek“, prej na tom stejně nazáleží.

Úředníci vs. Výpočetní technika

Výpočetní technika je pro úředníky tabu. Pokud nenaběhne klasický Windows s automatickým přihlášením nebo na ploše chybí ikona pro klíčový program (pod tímto pojmem si představte klasický program, který pamatuje ještě konce DOSu a který většinou není ani plně kompatibilní s OS Windows), musí se volat technik.

Dneska jsem potřeboval výpis z katastru nemovitostí a když už teda máme ten Czech Point, tak to bude rychle. Takže hurá na úřad.

Czech Point je na našem úřadě zaveden teprve devět dní, nicméně všechno by snad mělo být funkční, když to píší na vývěsní tabuli.

Dveře mi opět otevřela mladá úřednice, které bych tipoval kolem 20 let (pohled to byl pěkný, ovšem bylo jasné že budou problémy).

Oznámil jsem slušně, že potřebuji výpis z katastru a usadil se do sic levné, ale pohodlné židle a čekal, co se bude dít. Problémy na sebe nenechaly dlouho čekat a při zapínání počítače nenajel monitor. Klik myší nepomohl a tak se volal technik.

Technik opět vyzkoušel zázračný klik myší, ale ani jemu nepomohl. Nu, vyřešil to chlapácky tvrdým restartem a vše bylo opraveno.

Nyní mí slečna sdělila zásadní infrmaci, že jsem její první klient, který si danou službu vyžádal, takže se na mně konečně naučí s Czech pointem pracovat a to mě tedy přešel úsměv.

Celá operace získání výpisu trvala něco přes hodiny, kdy prvně nebylo možné se k systému vůbec připojit a potom nebylo možné danou budovu najít.

Nakonec vše dopadlo dobře a po zaplacení poplatku jsem dostal svůj výpis. Hurá.

Jak je vidět, tak stát se snaží svůj byrokratický postoj odbourávat, ovšem problém je zde stále.

Comments are closed for this page

"ostřílené" úřednice mohou být také "kvalitní". Když jsem se po několikahodinovém čekání ve frontě na výměnu řidičáku dostal na řadu, tak zrovna vypadl informační systém. Úřednice mi to sdělí a že musím chvilku počkat. Protože nemůže pracovat (ani kamarádky), tak spolu proberou dovolenou apod. Za čtvrt hodiny: "á už nám to běží, můžeme pokračovat" řekne a jde formulář s doklady okopírovat, scvakávat sponkou… a mě napadne jestli je vražda vždy trestný čin…

About
Hi, i am programmer from the Czech Republic. I love web development (Ruby, Ruby on Rails, PHP, Nette) and iOS development (Objective-C, Cocoa).
To cooperate, here is my phone:
+420 608 836